Breu resum de la Unitat Popular a Mollerussa durant els darrers mesos

Clar que no ens hem quedat de braços creuats després de les passades eleccions municipals...

La nostra assemblea local ha participat en diferents experiències, mobilitzacions i campanyes al llarg del darrer any entre les que destaquem la nostra participació en les manifestacions per reclamar el nostre dret a una sanitat i una educació pública i de qualitat , els nostres drets laborals, socials i de classe a la vaga general, i la defensa activa de la nostra llengua després dels atacs constants que aquesta ha sofert al País Valencià i les Illes Balears.

Cal dir que bona part de la nostra activitat també ha estat d'estructuració interna, com les jornades de formació de la militància i la participació activa en el reforç de la CUP, tant a nivell territorial com nacional, a través d'assemblees i comissions de treball que han desembocat també en el procés d'elaboració del programa polític. En aquest sentit també volem destacar la participació activa en la construcció de la nova organització juvenil de l'Esquerra Independentista ARRAN, nascuda de la confluència unitària entre Maulets i la CAJEI, i formada per centenars de militants organitzats al voltant de 60 nuclis locals disseminats al llarg de 36 comarques d’arreu del país, fet que la converteix en l’organització juvenil independentista més gran i forta dels Països Catalans.

La nova assemblea d'ARRAN-Ponent es va presentar el passat mes de juliol al Casal Popular l'Arreu acompanyada per l'assistència de més de 20 persones, algunes d'elles representants de totes les organitzacions de l'Esquerra Independentista. Els ponents van exposar que ARRAN naixia amb la ferma voluntat d’organitzar i mobilitzar tot el jovent independentista i revolucionari en una sola organització de joves, i amb la convicció d’esdevenir una eina aglutinadora útil per al jovent d’arreu dels Països Catalans en la lluita per l’alliberament nacional, social i de gènere del nostre poble. L'organització també considera com a pròpies la lluita ecologista, per un habitatge i treball dignes, la lluita antifeixista, per l’educació pública i popular, l’antiracisme i la solidaritat internacionalista.

Pel que fa a l'acció política a l'ajuntament, la nostra assemblea local ha presentat formalment 3 mocions:

La primera que va entrar a registre va ser una moció per tal que l'Ajuntament, fent ús de les atribucions de la fonamentació jurídica que li són pròpies, es dotés d'un Reglament d’Organització Municipal o Reglament Orgànic Municipal (ROM), redactat d’acord amb allò que estableix la llei i altres normatives d’aplicació. El nostre objectiu era que l’objecte d’aquest reglament fos la regulació del règim organitzatiu i del funcionament dels òrgans municipals, l’articulació dels drets i els deures dels membres de la Corporació, la dels drets d’informació i de participació ciutadana i la de determinats aspectes administratius i de procediment de l’organització municipal. I ho vam justificar atenent-nos que aquests tipus de reglaments s'han demostrat molt pràctics i facilitadors de les estructures internes d'un ajuntament, tant per als membres treballadors i representants polítics que el composen, com per a la resta de la ciutadania, incloent-hi en la majoria de casos, un Reglament de Participació Ciutadana, tots dos reglaments com un eix vertebrador i articular per a un correcte funcionament pautat i transparent de l'organització interna. Ho vam reclamar també per què un ROM per a l'Ajuntament de Mollerussa hagués suposat una gran millora en la seva qualitat i eficàcia per regular el funcionament dels òrgans municipals, concretar l’estatut dels Regidors, els seus drets i deures, i el registre d’interessos, així com també canalitzar la informació i la participació ciutadanes.

La moció no va ser acollida per cap grup municipal i no va prosperar.

 

La segona feia referència a una proposta de moció per tal que el Ple de l'Ajuntament es declarés contrari a la instal·lació de la planta termoquímica de biomassa que està projectada entre els termes municipals del Palau d'Anglesola i el Poal. Vàrem demanar que l'Ajuntament de Mollerussa, fent ús de les seves atribucions i competències, es declarés contrari a la planta termoquímica que l’empresa Certiplant, vinculada al grup Nufri, vol construir a la comarca, reclamant a l'hora que el consistori emetés un comunicat de suport a les plataformes veïnes de El Poal i El Palau d'Anglesola que lluiten en contra de la projecció d'aquesta planta de biomassa. I ho vam justificar expressant que la nostra comarca no compta amb prou biomassa que pugui ser extreta del mateix ecosistema, en no ser una comarca rica en arbres. Que en no tenir prou biomassa excedentària (biomassa que no s’aprofita en les industries de la fusta, alimentaries i agroramaderes com restes de fusta o serradures, palla, pinyols i restes càrniques), ho consideràvem (i ho continuem fent) inviable si no és que s'importés aquesta biomassa d'altres localitzacions geogràfiques molt més allunyades, amb la deslocalització econòmica i el trànsit incessant de camions de mercaderies que, entre d'altres, comportaria. Així mateix, advertíem que la única biomassa que podria ser viable seria la residual, que ben gestionada, acabaria amb els problemes de contaminació de les aigües del nostre subsòl i amb la dependència dels fertilitzants químics, doncs tots els excrements ramaders i residus sòlids urbans es podrien convertir en matèria orgànica tractada de tal forma que no fossin nocius per a l'ecosistema plaurgellenc. Vam finalitzar assenyalant que la planta termoquímica que es pretén construir, combustionaria i incineraria la biomassa emetent grans quantitats de CO2, òxids nitrosos, SO2, cendres i metà, una barreja letal de micropartícules que accentuaria encara més l'efecte hivernacle i perjudicaria greument la salut i el benestar de la població total de la comarca, tot remarcant que no hi ha excepció en els nombrosos estudis científics que demostren que la biomassa no és una energia neta quan es vol utilitzar per a produir electricitat (com n'és el cas), doncs és molt poc eficient i causa molts més problemes que no pas beneficis, tant a curt com a llarg termini.

La moció no va ser acollida i ni debatuda en el Ple.

 

La darrera moció presentada a registre, en relació als circs amb animals, sí que va poder debatuda en el Ple ordinari de l'Ajuntament que, amb el suport del grup de l'oposició i l'equip de govern, tan en el procés com en l'elaboració, en va acabar donant llum verda. (La informació detallada la podeu trobar en una altra de les nostres notícies).

Així mateix, es treballa per donar entrada a registre de noves mocions.

 

Pel que fa al greu perill que advertíem en relació a l'increment d'opinions i postures feixistes i racistes entre una part de la població mollerussenca, i que es va traduir en una regidoria per a una militant de PxC al consistori, la CUP va encetar una sèrie de debats al voltant d'aquest fenomen propiciat per la crisi capitalista, i manté un procés de converses amb diferents agents socials de la ciutat per tal de poder establir altres línies d'acció divulgativa d'aquesta problemàtica en to pedagògic i inclusiu.

Per últim, destaquem també que membres de la CUP de Mollerussa participen activament i, a títol individual, en la Plataforma Salvem el Pla d'Urgell, d'àmbit comarcal, i s'està en procés d'establir ponts amb altres moviments socials a la ciutat i la comarca.

 

Poc a poc, la formiga va avançant!